X

پراگماتیسم، زنده هست و خواهد ماند

پراگماتیسم، زنده هست و خواهد ماند -
امتياز: 3.7 از 5 - رای دهندگان: 3 نفر
تأملاتی در باب آینده‌ي پراگماتیسم

جیمز می‌گفت که پراگماتیسم نامی جدید برای شیوه‌هایی قدیمی از تفکر است. با در نظر گرفتن پراگماتیسم به عنوان شیوه‌ای از تفکر، نگرشی نسبت به خود، جهان فیزیکی و اجتماعی که فرد در آن زندگی می‌کند و نسبت به فلسفه، من معتقدم که پراگماتیسم -اگرچه اغلب نه ذیل این نام- زنده مانده است، و بنابراین، شاید باز هم -اگرچه شاید مجدداً نه ذیل این نام- زنده بماند. به هر حال من بی‌باک‌تر از خود جیمز نیستم؛ او در دوم ژانویه‌ي 1907 به دوستش تئودور فلورنوی می‌نویسد:

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3778

نظریه با طعم عمل

پراگماتیسم و وضع جهان معاصر

وقتي کريستف کلمب به آمريکا رسيد، بادبان کشتي را پايين آورد، پياده شد، خاک سرزميني را که پيدا کرده بود چشيد و به ميمنت و مبارکي همراهان خود را مردان عمل ناميد. اما سال‌ها طول کشيد تا «پيرس» و «ديويي» و «جيمز» ناگهان پرده براندازند و از کرسي دانشگاهي، فلسفه‌ي خويش را پراگماتيسم بنامند. آن‌ها نمايندگاني چند فراهم آوردند و هنوز هم با مرگ «رورتي» از تک‌وتا نيفتادند.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3443

فلسفه‌ای برای فرهنگ

فلسفه‌ای برای فرهنگ

هدف من در این کتاب بحثی فلسفی در مورد عناصر اصلی تمدن یا فرهنگ مانند علوم، قانون، دین، سیاست، هنر و تاریخ است. بحثی که در آن رویکردی کل‌گرایانه، تجربی و پراگماتیک را معرفی می‌کنم و بسط می‌دهم. در آغاز قرن بیستم، ویلیام جیمز و جان دیوئی راه را برای جستار پراگماتیک درباره‌ی عناصر فرهنگ آغاز کردند که در نیمه‌ی دوم قرن بیستم از طریق نوشته‌های ویلیام ارمان کواین درباره‌ی روش منطق و علوم طبیعی، کارهای نلسون گودمن در فلسفه‌ی هنر، آثار جان راولز در فلسفه‌ی اخلاق، اولیور وندل هولمز در فلسفه‌ی حقوق و نوشته‌های من در فلسفه‌ی تاریخ توسعه یافت.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3062

از تجربه تا تجربه

تأملی در نسبت پراگماتیسم با فلسفه‌ی قاره‌ای و تحلیلی

برخورد سرسری و سبک‌سرانه امروزین ما ایرانی‌ها با تفکر، می‌تواند این توهم را در ما ایجاد کند که لابد پراگماتیسم یعنی عمل‌زدگی؛ یا در سطحی بهتر (و با تکرار طوطی‌وار اشارات بزرگان تفکر کشورمان)، پراگماتیسم را بی‌محابا نحوه‌ای انحطاط بخوانیم و مرتبط با وضع کنونی غرب و تقدیر تاریخی مدرنیته و لابد همه‌ی همان سخنان همیشگی... .

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3094

درباره ما

مجله‌ی سوره نیز سرنوشتی پیوند خورده با سرنوشت انقلاب و فراز و فرودهای آن داشته است و او نیز تنها زمانی می‌تواند خود را از گرفتار شدن در دام زمانه برهاند و انقلاب اسلامی را همراهی کند که متوجه‌ی باطن و همگام با تحولاتی از جنس انقلاب باشد. تلاشمان این است که خود را از غفلت برهانیم، برای همین به دور از هرگونه توجیه‌ و تئوری‌پردازی برای توسعه‌ی تغافل،‌ می‌گوئیم که سوره «آیینه‌»ی ماست. از سوره همان برون تراود که در اوست. تلاشمان این است که به‌جای اصل گرفتن «ژورنالیسم حرفه‌ای»، یعنی مهارت در به‌کارگیری فنون، تحول باطنی و تعالی فکری را پیشه کنیم. نمی‌خواهیم خود را به تکنیسین سرعت، دقت و اثر فرو بکاهیم. کار حرفه‌ای بر مدار مُد می‌چرخد و مُد بر مدار ذائقه‌ی بشری و ذائقه بر مدار طبع ضعیف انسان و این سیر و حرکت، ناگزیر قهقرایی است.

بـيـشـتــر

نقد

شماره 87-86 مجله‌ فرهنگی تحلیلی سوره‌ اندیشه منتشر شد

شماره‌ جدید مجله سوره اندیشه نیز به‌مانند پنجشش شماره‌ اخیرش، موضوعی محوری دارد که کل مطالب مجله حول‌وحوش آن می‌چرخد. موضوع بیست‌ویکمین شماره‌ سوره‌ اندیشه، «نقد» است؛ موضوعی که شعار بیست‌ویکمین نمایشگاه مطبوعات نیز قرار گرفته است. نقد، موضوع مناقشه‌برانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی می‌شود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسده‌انگیزی‌اش خاموش می‌کنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن می‌شود.

خبــر انـتـشــار شـمــاره 21

خرید

شماره 86
10000تومان
  • قیمت روی جلد
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
شماره 84
10000تومان
  • قیمت روی جلد
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
آرشیو شماره 50 تا 75
60000تومان
  • با احتساب 20% تخفیف
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
خرید نسخه دیجیتال
4000تومان
  • با احتساب 60% تخفیف
  • دریافت از مارکتهای اندروید
  • همسان با نسخه چاپی